Paragliding Holland: tandem paragliding vlucht
25 jaar
Vliegverwachtingen

 Veel gestelde vragen tandemvliegen

Klik op de vraag om het antwoord te zien!

1. Wat moet ik doen als mijn waardecheque bijna verloopt?
Surprise Factory of Nationale Geschenkbon waardecheque:
Mocht je een Surprise Factory waardecheque hebben die binnenkort verloopt, dan kun je die per post naar ons toesturen. Vermeld daarbij wel je eigen postadres! Wij sturen je dan een PaHo verlengingsbon terug die 2 jaar geldig is. We rekenen hiervoor € 5,- administratiekosten per bon. Betalingsinformatie ontvang je met de nieuwe bon thuisgestuurd. Postadres: Hoefzijde 4-09, 3961 MX Wijk bij Duurstede. Aangetekend verzenden heeft uiteraard de voorkeur, dan weet je zeker dat je bon niet kwijtraakt onderweg. Let op: reeds verlopen bonnen worden NIET geaccepteerd.

Paragliding Holland waardecheque:
Onze waardecheques hebben een langere geldigheidsduur en worden NIET verlengd. Lees goed de tekst op de bon en controleer de uitgiftedatum om teleurstellingen te voorkomen.
2. Is het voldoende als ik binnen de geldigheidsdatum reserveer?
Je waardecheque MOET geldig zijn op de datum dat je komt vliegen. Verlopen waardebonnen worden niet geaccepteerd! Mocht je een verlopen Surprise Factory bon hebben en je bent het er niet mee eens, dan verzoeken we je contact op te nemen met de organisatie die deze bon heeft uitgegeven, Surprise Factory dus.

Twee mogelijke oplossingen:
1. Indien je een bijna verlopen Surprise Factory waardecheque hebt, kun je deze naar ons opsturen voor verlenging, zie meest gestelde vragen nummer 1.
2. Kom een keer doordeweeks vliegen, dan kun je meestal op korte termijn langskomen, zie vraag 4.
3. Hoe weet ik of er gevlogen wordt?
Paragliden is een weersafhankelijke sport. Als het regent of te hard waait kunnen we bijvoorbeeld niet vliegen. Je moet dus altijd nagaan of we op de dag dat je gereserveerd hebt wel kunnen vliegen. Of het die dag vliegbaar is, melden we altijd op onze website onder 'Vliegverwachtingen'. Rechtsboven op de website zie je 'Vliegverwachtingen' staan. Als je hier op de dag dat je gaat vliegen na 8.30 uur 's ochtends kijkt, dan kom je vanzelf een bericht tegen of het die dag vliegbaar is, waar we vliegen en vanaf hoe laat je welkom bent om langs te komen. Tevens vind je hier ook een link naar een routebeschrijving.
4. Hoe weet ik of er doordeweeks ook gevlogen wordt?
Paragliding Holland vliegt in de periode van april t/m oktober bij mooi weer ook geregeld doordeweeks. Meestal is dat dan op een woensdag, donderdag of vrijdag omdat dan de meeste mensen langs kunnen komen en het loont om het lierterrein te huren van de boer. Uiterlijk op maandagavond maken we op ons forum bij vliegverwachtingen (rechtsboven op de website) bekend of we die week van plan zijn om doordeweeks te gaan vliegen. Vanaf dat moment is het dan ook mogelijk om een reservering te maken voor je doordeweekse tandemvlucht. In datzelfde bericht staat dan een link naar de pagina waar je de reservering kan maken. Op de dag zelf MOET je 's ochtends na 8.30 uur bij vliegverwachtingen kijken of de dag ook daadwerkelijk door kan gaan. Mocht er helemaal geen planning voor doordeweekse dagen op de website staan dan betekent dat dat we op dat moment geen plannen hebben om te gaan vliegen.
5. Hoe weet ik waar er gevlogen wordt?
Op de dag zelf maken we na 8.30 uur 's ochtends op onze website onder 'Vliegverwachtingen' (rechtsboven op de website) bekend of we kunnen vliegen, de definitieve locatie waar we gaan vliegen en vanaf hoe laat je welkom bent. De locatie van je tandemvlucht is afhankelijk van de maand van het jaar, onze capaciteit en lokale weersvoorspellingen. In principe vliegen we vanaf 1 april t/m 31 oktober op zowel de zaterdag als de zondag op ons veld in Houten. Van 1 november tot 1 april is ons veld bij Houten meestal te nat en vliegen we beide weekenddagen op een nader te bekend maken locatie. Hoewel we ons aan dit schema proberen te houden, behoudt PaHo altijd het recht voor om op de dag zelf de locatie te wijzigen! Het kan soms namelijk voorkomen dat de boer zijn land aan het bemesten is en we het veld niet kunnen gebruiken.
6. Hoe laat moet ik langskomen voor mijn vlucht?
We maken pas op de dag zelf bekend of we kunnen vliegen, waar we die dag vliegen en vanaf hoe laat je welkom bent. Dit wordt bekend gemaakt op de website onder 'Vliegverwachtingen' (rechtsboven op de website). Je kunt hier na 8.30 uur 's ochtends kijken om ons bericht te lezen. Bij mooi weer beginnen we meestal vanaf 11 uur 's ochtends. Bij twijfel over het weer kan dit wat later zijn maar dat wordt dan bekend gemaakt bij vliegverwachtingen. Je kunt het beste een kwartiertje voor de tijd waarop je hebt gereserveerd langskomen. Nadat je je gemeld hebt bij een van onze instructie teamleden, word je op een startlijst geplaatst. Je zult dus waarschijnlijk even moeten wachten alvorens je de lucht in kan. Meestal is het erg gezellig op het lierterrein en het kijken naar andere mensen die de lucht in gaan is een leuk voorproefje.
7. Welke waardecheques worden er geaccepteerd?
Je kunt op 3 verschillende manieren voor je tandemvlucht betalen:

 • Met een zogenaamde Kadobon van the Surprise Factory (mits geldig)
 • Met een waardecheque van Paragliding Holland, uitsluitend MET activeringscode en mits geldig
 • En uiteraard gewoon met cash Euro's
 • Pinnen is NIET mogelijk!

 • Wij accepteren al jaren GEEN Pluimen of Nationale Wensbon meer!!
  8. Hoe lang duurt mijn tandemvlucht?
  In Nederland gaan we omhoog met behulp van een lierkabel van ongeveer 800 meter lengte. Hoe harder het waait, des te langer het duurt voor we boven de lier zijn en de kabel loskoppelen. Als het niet waait komen we ongeveer 250 meter hoog, bij windkracht drie zo rond de 400 meter. Waait het nog harder dan wordt het te gevaarlijk en gaat het vliegen niet door. We zakken na het loskoppelen ongeveer anderhalve meter per seconde, dus de gehele afdaling duurt tussen de 3 en de 5 minuten. Een gemiddelde vlucht duurt in zijn totaliteit tussen de 5 en de 10 minuten. Een enkele keer is het thermisch en blijven we langer hangen (bijv. een half uur), maar het valt niet te voorspellen wanneer en welke tijd van de dag dat lukt. Dat kan zowel zomers zijn als in het voor-of najaar. Soms vroeg op de dag, soms pas later. Gewoon een kwestie van geluk hebben dus.
  9. Waar vind ik een routebeschrijving?
  Een routebeschrijving naar onze lierlocaties kun je vinden op onze website. Kijk bij 'Locaties' en kies dan het lierterrein waar je heen wilt gaan. Je vindt ook een routebeschrijving bij 'Vliegverwachtingen' (rechtsboven op de website): klik daarop en je vind vanzelf een link naar de routebeschrijvingen.
  10. Kan ik er met het openbaar vervoer komen?
  Ons terrein is natuurlijk ook bereikbaar per openbaar vervoer! Reis naar station Houten Castellum en pak daar een OV fiets. Het is dan iets meer dan tien minuten fietsen, heb je gelijk je warming up gehad!
  11. Moet ik speciale kleren aantrekken?
  We raden je aan hoge en stevige werk/bergschoenen te dragen voor extra steun van de enkels. Het dragen van beschermende kleding die vies mag worden en tegen een stootje kan (bijv. lange broek, shirt/jas met lange mouwen) is eveneens aan te bevelen.
  12. Door slecht weer is mijn vlucht geannuleerd, wanneer ben ik weer aan de beurt?
  Afspraken worden nooit automatisch doorgeschoven. Wanneer je vlucht onverhoopt niet door kan gaan (bijvoorbeeld door slecht weer), dan zul je via het websysteem een nieuwe afspraak moeten maken. Door enorme drukte is het helaas niet mogelijk een eerdere afspraak te maken. Wel wijzen we je erop dat je ook doordeweeks langs kunt komen en het dan vaak heel rustig is. Zie voor uitleg vraag 4. En in de periode van 1 november tot 1 april kun je ook in de weekenden langskomen zonder reservering. Ook in deze periode wordt regelmatig gevlogen! Als je ziet dat er gevlogen wordt kun je gewoon langskomen zonder reservering, we hebben dan altijd plaats genoeg voor je.
  13. Kan ik foto's maken tijdens de vlucht?
  Foto's maken is natuurlijk mogelijk, alleen tijdens de start en landing kun je de camera niet gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je camera bijvoorbeeld middels een touw geborgd zit, zodat hij niet tijdens de vlucht naar beneden kan vallen.
  14. Wie mag van de waardecheque (Kadobon of PaHobon) gebruik maken?
  Het maakt Paragliding Holland niet uit wie van de tandembon/waardecheque gebruik maakt. Dat hoeft dus niet per se de persoon te zijn die op de bon vermeld staat. Ook kun je de waardecheque delen als deze goed is voor meer dan 1 tandemvlucht. Wel zullen dan beide personen een bijdrage voor de boer moeten betalen.
  15. Wordt er het hele jaar door gevlogen?
  Paragliding Holland vliegt mits het weer het toelaat, het gehele jaar door elk weekend en vrijwel elke feestdag. We vermelden op onze website onder 'Vliegverwachtingen' (rechtsboven op de website) op de dag zelf na 8.30 uur of er gevlogen kan worden. In de periode van 1 april tot 1 november moet je voor de weekenddagen een reservering maken voor je tandemvlucht. Dat gaat gemakkelijk via ons reserveringssysteem. We vliegen in deze periode ook regelmatig doordeweeks. Reserveren voor de doordeweekse dagen gaat pas vanaf maandagavond, zie vraag 4 voor meer informatie.

  In de periode van 1 november tot 1 april is het niet noodzakelijk (en niet mogelijk) om in de weekenden te reserveren. We vliegen in deze periode alleen in de weekenden en je kunt dan zonder reservering langskomen om een tandemvlucht te maken, we hebben dan altijd voldoende plaats. Kijk dus in de weekenden na 8.30 uur bij vliegverwachtingen en als je ziet dat we vliegen kom je gewoon langs.
  16. Kan ik ook doordeweeks komen vliegen?
  Paragliding Holland liert in de periode van April t/m Oktober bij mooi weer ook regelmatig doordeweeks. Voor doordeweekse dagen kun je pas vanaf maandagavond een reservering maken via onze site. Op maandagavond maken we bij vliegverwachtingen (rechtsboven op de website) bekend op welke doordeweekse dagen we willen gaan vliegen. In datzelfde bericht staat dan een link naar de pagina waar je je vlucht kunt reserveren. Meestal is het doordeweeks niet druk en kun je dus op korte termijn nog langskomen voor het maken van je vlucht. Op de dag zelf MOET je 's ochtends na 8.30 uur bij vliegverwachtingen kijken of de dag ook daadwerkelijk door kan gaan. Mocht er helemaal geen planning voor doordeweekse dagen op de website staan dan betekent dat dat we op dat moment geen plannen hebben om te gaan vliegen.
  17. Is een tandemvlucht gevaarlijk?
  Parapente is een luchtsport en brengt dus per definitie risico's met zich mee. Maar we kunnen je ook weer gerust stellen: er gaat zelden iets fout. Tandempiloten zijn per definitie ervaren piloten en bij Paragliding Holland wordt het hele jaar onder alle mogelijke weersomstandigheden geoefend. We gebruiken alleen eersteklas materiaal en een ervaren 'ground crew' houdt continue een oogje in het zeil. Een blauwe plek komt met enige regelmaat voor, verstuikingen zijn op één hand te tellen.
  18. Hoe zit het met verzekering?
  Elders op deze site is meer informatie te vinden over paragliden en verzekeringen, maar op deze plek lichten we een paar dingen toe die direct met deelname aan een tandemvlucht te maken hebben.

  Wij horen heel erg vaak dat 'mijn verzekering' paragliding uitsluit. Dat is echter meestal niet het geval. Het probleem met deze uitspraak is dat hij te ongenuanceerd is. Er is ons geen enkele (Nederlandse) ziekenfondsverzekering of particuliere ziektekostenverzekering bekend die de medische kosten als gevolg van een ongeval met betrekking tot paragliding uitsluit.

  Maar bijvoorbeeld beschadigde kleding en brillen of verlies van voorwerpen komen wel volledig voor je eigen rekening. Waar je ook rekening mee moet houden is dat je na een ongeval misschien niet, of niet meer volledig, zou kunnen werken en daardoor inkomsten misloopt. Dat soort financiële schade draag je zelf.

  Paragliding Holland heeft een aansprakelijkheids verzekering voor schade aangericht door de piloot (en de passagier) aan derden. Als je als passagier onze instructies per ongeluk niet opvolgt en je veroorzaakt schade, dan valt dat onder de dekking van onze aansprakelijkheids verzekering. Maar de piloot en de passagier zijn onder deze verzekering niet gedekt voor schade die zij zelf oplopen.

  Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor schade die een de passagier als gevolg van een van onze activiteiten lijdt. Er gaat gelukkig erg weinig fout en de grootste schade is meestal slechts wat vieze kleding of een paar blauwe plekken. Toch benadrukken we nogmaals: paragliding is een risicosport.
  19. Wat kan ik doen met een verlopen bon?
  Als je een Surprise Factory bon hebt waarvan de geldigheidsdatum reeds is verlopen dan kunnen wij die helaas niet meer accepteren. Voor een aanvraag van een verlenging van een Surprise Factory bon verwijzen wij je graag door naar surprisefactory.nl

  Een verlopen bon van Paragliding Holland wordt niet meer geaccepteerd.
  20. Is er een minimum gewicht?
  Nee. We hebben verschillende tandemschermen om ook met hele lichte passagiers te kunnen vliegen. Vliegen met kinderen is dus ook mogelijk.
  21. Is er een maximum gewicht?
  Personen tot zo'n 100 kg kunnen probleemloos mee. Als je veel zwaarder dan 100 kg bent hangt het een beetje van de omstandigheden af: bij voldoende wind is de start eenvoudig en kan een behoorlijke hoogte worden bereikt. Bij windstil weer is de start lastiger en kom je, vanwege het grote gezamenlijke gewicht, niet zo hoog. In de laatste situatie kan je de vlucht soms beter naar een meer geschikt tijdstip uitstellen.
  22. Heb ik een goede conditie nodig?
  Nee, er is bijzonder weinig inspanning vereist. Je moet normaal kunnen lopen om te helpen bij de start en de landing. Hoe meer wind, hoe minder er gelopen hoeft te worden. Bij volledig windstil weer is er wel eens een klein sprintje nodig, maar je wordt daarbij geholpen door de lierkabel.
  23. Is er een minimum of maximum leeftijd?
  Nee. Onze jongste passagier was vier jaar oud en de oudste tegen de 80 (die kwam op de motor!). Je moet een paar stappen kunnen lopen/rennen en bijvoorbeeld van een stoel af kunnen springen.
  24. Kan ik versnaperingen kopen op het lierterrein?
  Op ons lierterrein in Houten is een paragliding terras waar je (mits het open is) wat snacks en drankjes kunt kopen. Indien je zelf eten & drinken meeneemt: graag wel zelf al je afval opruimen en meenemen!! We moeten het veld spic en span achterlaten! Laat ook geen sigaretten peuken achter, want anders worden de koeien nicotine verslaafd!
  25. Kan ik bij het terrein parkeren?
  Ja, zonder problemen! Bij ons terrein in Houten is een stuk weiland ingericht als parkeerterrein. Als je over de Achterdijk komt aanrijden zie je vanzelf een blauw 'P' bordje. Je wordt dringend verzocht om niet bij de boer op zijn erf te parkeren.
  26. Mag ik een hond meenemen?
  We zijn te gast op werkende boerderijen. Zowel vanwege beschadiging aan het land, overlast voor de aanwezige dieren en/of vanwege het besmettingsgevaar is het niet toegestaan wat voor dieren dan ook mee te nemen naar het lierveld.
  27. Het hele jaar is al volgeboekt, wat nu?!?
  Door een combinatie van slecht weer en toenemende interesse kan het voorkomen dat alle reserveringen volgeboekt zijn. Wat kun je nu nog doen om eens mee de lucht in te gaan?

 • Je kunt van november t/m maart zonder reservering langskomen in het weekend om te vliegen. Je moet dan wel zelf in het weekend bij vliegverwachtingen kijken om te zien of we gaan vliegen. Op de dag zelf zetten we rond 08.30 uur een bericht neer of we kunnen gaan vliegen. Als je ziet dat het doorgaat dan kun je dus gewoon langskomen, er is altijd voldoende plek in deze periode.
 • Je kunt een keer doordeweeks langskomen als je ziet dat we aan het vliegen zijn. Wederom moet je hiervoor op onze website kijken. We vliegen alleen bij mooi weer in de periode van 1 april t/m eind oktober. Uiterlijk op maandagavond zetten we bij vliegverwachtingen een vliegplanning neer van die week, hier kun je dus kijken om te zien of we doordeweekse vliegplannen hebben. In datzelfde bericht staat dan een link naar een pagina waar je je doordeweekse tandemvlucht kunt reserveren. Op de dag zelf moet je wederom op de website kijken of het wel door kan gaan i.v.m. het weer.
 • Je kunt alvast een reservering maken voor volgend jaar (mits het nieuwe programma al op de website staat).

 • Wij doen altijd ons uiterste best om een eventuele achterstand in te halen, wij hopen op begrip van jouw kant hiervoor. Mocht je een kadobon hebben van Surprise Factory die binnenkort verloopt, dan kun je deze bij ons voor een jaar verlengen. Zie vraag 1 van meest gestelde vragen.
  28. We komen met 2 personen, kunnen we tegelijk de lucht in?
  Nee, het is niet mogelijk om met 2 personen tegelijk de lucht in te gaan. Je gaat 1 voor 1 samen met de tandempiloot de lucht in.