25 jaar
Vliegverwachtingen

 Overzicht paragliding brevetten

Om zelfstandig te mogen paragliden, heb je minimaal een Brevet 2 Berg of Lier nodig. Onze overkoepelende organisatie, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (kortweg KNVvL) onderscheidt de volgende brevetten:

Paragliding Holland verzorgt opleidingen voor alle bovenstaande brevetten! Mocht je een vraag hebben over het aanvragen van je brevet kijk dan hier.

Brevet 1

Bij Brevet 1 wordt er geen onderscheid gemaakt tussen Lier, Berg of Soaren. Je kunt Brevet 1 aanvragen nadat je 15 vluchten hebt gemaakt en bij ons met goed gevolg een beperkt theorie-examen hebt volbracht. Voor het lieren geldt dat van de 15 vluchten er minimaal 5 vluchten van 200 meter hoogte moeten zijn. Voor het bergvliegen geldt dat van de 15 vluchten er minimaal 5 vluchten van 300 meter hoogte moeten zijn. Brevet 1 geeft je echter nog geen bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen!

Brevet 2, startmethode Lier en/of Berg

Dit brevet geeft je de bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen. Het bestaat uit 4 onderdelen:

De 40 hoogtevluchten moeten onder begeleiding van ons instructieteam gemaakt worden. Hiervoor kun je het hele jaar bij ons terecht, zowel op het lierterrein als in de bergen. Het landelijke theorie-examen wordt drie keer per jaar afgenomen en is hetzelfde voor soar, lier en bergvliegen. Let op: om aan het landelijk KNVvL theorie-examen mee te mogen doen, moet je in het bezit zijn van het KNVvL Brevet 1.

Brevet 3, startmethode Lier en/of Berg

Voor het verkrijgen van Brevet 3 Lier dan wel Berg moet je minimaal 100 hoogtevluchten maken respectievelijk aan de lier of in de bergen. Daarnaast zijn er nog aanvullende eisen, waaronder:

Voor een overzicht van de laatste praktijkeisen verwijzen we naar de website van de KNVvL.