wie zijn we   |    contact & openingstijden    |   
links en partners   |
25 jaar
Vliegverwachtingen

Lijak & Kovk- Slovenië

De ridge van Lijak & Kovk leent zich bijzonder goed voor het maken van je eerste thermiek of overlandvluchten. De ridge is zo'n 40km lang en op een super dag kun je de ridge heen en terug helemaal afvliegen. Grote voordeel van dit gebied is dat je geen last hebt van harde valleiwinden of enorme turbulenties en dat je onderweg vrijwel overal grote velden hebt om te landen mocht je toch uitzakken. Daarnaast is de route die je vliegt zeer overzichtelijk en zul je hier niet snel verrast worden door onweersbuien die uit een ander dal ineens op je dak vallen. In de omgeving liggen ook nog andere stekken waar we gebruik van kunnen maken zoals Tolmin, Stol, Gemona, allemaal prachtige vliegplekken! Paragliding Holland organiseert in dit gebied thermiekcursussen en zogenaamde overland light cursussen.

Overland light cursus
Het doel van deze cursus is om vanaf Lijak helemaal tot het einde van de ridge te vliegen en weer terug bij Kovk te landen. We zullen de ridge in delen gaan verkennen zodat we maximaal voorbereid zijn op deze tocht. De start van Kovk ligt zo'n 20km verder op de ridge en vandaar kunnen we gemakkelijk 10km naar het westen vliegen tot aan Caven (oost take off), dan terug naar de start en tot slot door naar het oosten richting het einde van de ridge. Na deze eerste verkenning gaan we naar Lijak en kunnen we naar Caven vliegen en daarna de aansluiting op de Kovk ridge pakken en zo de hele ridge afvliegen.

Voor wie?
De overland light cursus is bedoeld voor piloten die de ambitie hebben om overland te gaan vliegen, maar die op een veilige en verantwoorde manier kennis willen maken met alles wat erbij komt kijken. De maximale groepsgrootte is 10 piloten.
Pilotenprofiel voor deze cursus:

 • Je bent in het bezit van Brevet 2 Berg.
 • Je kunt goed zelfstandig starten en (buiten)landen. Buitenlanden in dit gebied is redelijk gemakkelijk door de grote aanwezige velden.
 • Je hebt al thermiekervaring en kan op een thermische dag zelf omhoog thermieken. Een overlandcursus is geen thermiekcursus! Als je niet omhoog kunt komen dan kunnen we niet overland vliegen met je....
 • Je moet met meerdere piloten tegelijk in een bel kunnen en durven draaien.
 • Het hebben van een GPS is verplicht! Dit mag ook op je telefoon zijn zodat je coördinaten kunt doorgeven als je geland bent. Als je echt wilt overlandvliegen raden we echter een vario/gps systeem aan zoals bijvoorbeeld de Flymaster GPS.
 • Je moet comfortabel met oren en speed kunnen vliegen als afdaalmethode.

Thermiek cursus
Het doel van de thermiekcursus is uiteraard om beter te leren thermieken! Goed kunnen thermieken is de belangrijkste skill die je moet ontwikkelen om overland te kunnen vliegen. En Lijak / Kovk is de perfecte plek om dit te oefenen. We zullen zowel in Lijak als Kovk gaan vliegen en misschien nog wel uitstapjes maken naar andere plekken in de buurt. Voor de thermiekcursus hoef je nog geen brevet 2 te hebben.

Voor wie?
De thermiek cursus is bedoeld voor piloten die hun thermiek skills beter willen ontwikkelen. De maximale groepsgrootte is 10 piloten. Je hoeft nog geen brevet 2 berg te hebben, maar je moet wel voldoen aan het volgende pilotenprofiel:

 • Je hebt ca. 25 bergvluchten gemaakt.
 • Je kunt redelijk zelfstandig starten en landen.
 • Je hebt de oefeningen oren & speed, dolfijnen en de inklapper onder de knie.

Accommodatie
We verblijven in het Stonehouse. Dit grote stenen huis ligt op de berg vlakbij de startplaats en biedt comfortabele 2, 3 en 4 persoonskamers voor de prijs van 26 euro per persoon per nacht + tourist tax, inclusief gratis internet en gebruik van de wasmachine. We hebben een groot gezamenlijk terras en een leuk BBQ huisje met prachtig uitzicht over de vallei. We kunnen met ca. 16 personen in het huis verblijven. Accommodatie is altijd op basis van meerdere personen op een kamer! Een single room is uitsluitend mogelijk indien de groepsgrootte dit toelaat en tegen een tarief van 37 euro per nacht. We raden je sterk aan om goed onze reisnotities te lezen waarin meer uitleg gegeven wordt over het verblijf in het Stonehouse.

We raden iedereen die deelneemt aan de cursus aan om in het Stonehouse te verblijven, dit maakt de organisatie van de cursus een stuk gemakkelijker! Stuur een e-mail naar ons kantoor waarin je de namen doorgeeft van de personen die hier willen blijven slapen (familie is dus ook welkom), dan boeken wij de accommodatie voor je. De aankomstdatum is altijd de zaterdag voor de cursus (incheck na 14.00 uur) en de vertrekdatum is de zaterdag na de cursus (voor 12.00 uur). Eerder komen of langer blijven is meestal niet mogelijk i.v.m. verblijf van andere groepen.

Inschrijven

Inschrijven voor onze Lijak & Kovk overlandcursus gaat gemakkelijk online. Kijk in ons programma overzicht voor de data van onze Lijak & Kovk cursus en klik vervolgens op 'inschrijven'. Na het inschrijven ontvang je per e-mail aanvullende informatie over de cursus.


Tarieven XC light cursus

6 daagse overlandcursus:
excl. materiaalhuur
€ 475
Piloten zonder eigen spullen kunnen (een deel van) hun uitrusting huren, zie daarvoor onze huurtarieven.
Piloten die hun uitrusting bij PaHo hebben gekocht, hebben recht op klantkorting. Zie daarvoor ons tarievenoverzicht.

Tarieven thermiek cursus

6 daagse thermiekcursus:
excl. materiaalhuur
€ 475
Piloten zonder eigen spullen kunnen (een deel van) hun uitrusting huren, zie daarvoor onze huurtarieven.
Piloten die hun uitrusting bij PaHo hebben gekocht, hebben recht op klantkorting. Zie daarvoor ons tarievenoverzicht.

Bijkomende kosten

 • Verblijfskosten
 • Startgeld per week: € 30
 • Busritjes: €7 - €8 per vlucht

blokjeVerplicht leesvoer XC cursus

oranjelijn

 Deelname XC-cursus


Accommodatie

We verblijven in het Stonehouse. Dit grote stenen huis ligt op de berg vlakbij de startplaats en biedt comfortabele 2, 3 en 4 persoonskamers voor de prijs van 26 euro per persoon per nacht + tourist tax, inclusief gratis internet en gebruik van de wasmachine. Voor meer informatie zie hierboven en de reisnotities.


Hoe kom ik er?

De goedkoopste en meest comfortabele manier om er te komen is met het vliegtuig. Ryain air, Easyjet en KLM vliegen alledrie op Venetie vanwaar je in 2 uur met de trein in Gorizia bent. De eigenaar van het Stonehouse kan je daar oppikken (zie ook de reisnotities voor de tarieven).
Met de auto is het ook goed te doen, als je vroeg vertrekt is het in 1 dag te rijden vanuit Nederland. Het is op het laatste half uur na allemaal snelweg en dus gemakkelijk rijden.


Download Reisnotities

In de reisnotities vind je alle belangrijke informatie over de cursus, zoals routebeschrijving, ontmoetingspunt en tijd, en telefoonnummers van campings en hotelletjes.