wie zijn we   |    contact & openingstijden    |   
links en partners   |
25 jaar
Vliegverwachtingen

Tolmin - Slovenië

Tolmin is het vliegmekka van de Julische Alpen in Slovenië! We hebben in dit gebied verschillende startplekken waar we gebruik van kunnen maken, waaronder Kobala, Kobarid en Gemona. Mocht het een dag slecht weer zijn in het hooggebergte dan kunnen we gemakkelijk uitwijken naar Lijak waar het vaak nog wel vliegbaar is. De route vanaf Kobala richting Gemona en terug is een klassieker! Paragliding Holland organiseert hier twee type cursussen: een Pilot Boosterweek en een overlandcursus voor gevorderden.

Pilot Booster week
In het voorjaar organiseren we wederom een Pilot Boosterweek in Tolmin. Deze cursus richt zich op piloten met eigen materiaal die tegen hun B2 aanzitten of wel hun B2 hebben maar vinden dat ze te weinig vliegen of wel een skill booster kunnen gebruiken! De cursus bestaat uit een persoonlijke intake voorafgaande aan de cursus, een techniekdag sessie op het strand in Nederland om je opzettechniek te verbeteren, een 45 minuten durende sessie in de flight simulator van Flightcoach, plus uiteraard een mooie vliegweek in de bergen.

De cursus wordt geleid door Jeroen Buis plus een ander teamlid van PaHo. Let op: hoewel we dolgraag naar Tolmin gaan, staat de locatie niet vast! Het doel is een goede vliegweek te hebben dus als de weersvoorspellingen ongunstig zijn dan behouden we ons het recht voor om de cursus te verplaatsen naar een andere locatie waar het weer er beter uitziet. Ca. een week van tevoren nemen we de definitieve beslissing en worden de deelnemers hiervan op de hoogte gebracht.

Overlandcursus
Deze overlandcursus wordt gegeven door Gerard van Rijn en een ander teamlid van PaHo. Gerard is een enthousiast overlandpiloot en bekend met het gebied rondom Tolmin, hij vliegt zelf mee tijdens de cursus en zal in radiocontact staan met de groep om aanwijzingen te geven en te proberen jullie telkens wat verder te krijgen. Je zult merken dat je op deze manier al spoedig je grenzen verlegt en ineens kilometers van de start wegvliegt in onbekend terrein! De cursus is in het Nederlands.

Voor en na het vliegen is er de tijd om aandacht te besteden aan:

  • Meteo: wat zijn de voorspellingen, wat kan ik verwachten? Waar moet ik op letten vandaag?
  • Vluchtplanning: welke route is mogelijk vandaag? Hoe kan ik het beste vliegen?
  • ICAO kaart: waar mogen we wel vliegen en waar niet?
  • Vlieginstrumenten: hoe haal je het maximale uit je instrumenten?
  • Afdaaltechnieken: wat als het te hard omhoog gaat?
  • Het lezen van de lucht en van het landschap: waar moet ik zijn om mijn kans op thermiek te vergroten?
  • Omgaan met thermiek en de risico's daarvan.

Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor piloten die de ambitie hebben om overland te gaan vliegen en daar hun eerste stappen al mee hebben gezet. Je moet een redelijk ervaren thermiekvlieger zijn om goed mee te kunnen doen in deze week, schroef jij met een big smile snel naar cloudbase, kun je thermieken in bellen van ca. 4 m/s en heb je al wat driehoekjes van minimaal 25 km gevlogen? Dan is dit de week voor jou! De maximale groepsgrootte is 10 piloten. De cursus is uitsluitend toegankelijk voor piloten met minimaal brevet 2 Berg. Tijdens de cursus wordt je uiteraard geacht zelfstandig te kunnen starten, buitenlanden en thermiekvliegen. Heb je nog nooit overland gevlogen? Dan is een overland light cursus zoals bijvoorbeeld in Lijak / Kovk wellicht meer voor jou.

Slecht weer?
Omdat we bij overlandvliegen nog meer afhankelijk zijn van het weer, verwachten we een flexibele instelling van de deelnemers. Mocht het weer er te slecht uitzien dan is het mogelijk dat we de locatie op het laatst veranderen naar een andere plek. Hierover wordt natuurlijk met de deelnemers gecommuniceerd. De alternatieve locaties zijn altijd super goede overlandlocaties, denk bijvoorbeeld aan: Feltre, Bassano, Greiffenburg, Speikboden, etc. Het doel is om een mooie vliegweek te hebben! We raden je dus aan om geen accommodatie vast te leggen totdat we de definitieve locatie hebben doorgegeven!!!

Inschrijven

Inschrijven voor onze Tolmin cursussen gaat gemakkelijk online. Kijk in ons programma overzicht voor de data van onze Tolmin cursussen en klik vervolgens op 'inschrijven'. Na het inschrijven ontvang je per e-mail aanvullende informatie over de cursus.


Tarieven

Pilot Boosterweek:
materiaalhuur niet mogelijk
€ 675
6 daagse overlandcursus:
excl. materiaalhuur
€ 475
Piloten die hun uitrusting bij PaHo hebben gekocht, hebben recht op klantkorting. Zie daarvoor ons tarievenoverzicht.

Bijkomende kosten

  • Verblijfskosten (zie reisnotities)
  • Start & landingsgeld
  • Busritjes: lokale shuttle service

blokjeVerplicht leesvoer XC cursus

oranjelijn

 Deelname XC-cursus


Accommodatie

Het instructieteam van Paragliding Holland verblijft op de camping Camp Gabrj, vlak naast de prachtige Soca rivier. De camping is centraal gelegen in de buurt van alle vliegstekken, beschikt zelfs over een eigen landing en heeft een shuttle service richting de startplekken waar we gebruik van zullen maken.


Hoe kom ik er?

Met de auto is het een dag rijden naar Tolmin. Je rijdt via Munchen, Salzburg, Villach, dan een klein stukje Italië en daarna Slovenië in, langs het mooie Bovec meer richting Tolmin. Veel deelnemers komen met de auto dus carpoolen is zeker aan te raden! Download Reisnotities

In de reisnotities vind je alle belangrijke informatie over de cursus, zoals routebeschrijving, ontmoetingspunt en tijd, en telefoonnummers van campings en hotelletjes.